Hanzestad Hasselt

Museumnacht (Hanzejaar 2023)

Voor uitgebreide informatie zie: 24 uur Hanze - VisitHanzesteden.nl

 

Hanzejaar 2023

24-UUR HANZE
 
Op zaterdag 14 oktober 2023 vindt het evenement 24-uur Hanze plaats in alle negen Hanzesteden tegelijk. Dat weekend barsten de Hanzesteden uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten, zoals lezingen, muzikale optredens, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen. En als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea die avond speciaal open voor publiek! Dus reserveer zaterdag 14 oktober alvast in de agenda, deze 24-uur Hanze wil je niet missen. Benieuwd wat er allemaal te beleven is in de steden? Lees dan verder!

24-uur Hanze in Deventer
Geboren en getogen Hanzestadbewoner of juist toerist en voor het eerst in Hanzestad Deventer? 24-uur Hanze is een fantastische kans om alles wat Hanzestad Deventer te bieden heeft in 24 uur te ervaren. Ontdek verborgen plekken die linken aan de Hanze historie en maak kennis met het talent van jonge makers en amateurkunst uit Deventer. Wat is er dan zoal te doen? Yoga in de Bergkerk, bierproverijen, workshops, lezingen, stadswandelingen, exposities, onbijtsessies, markt en een outside escape. Kortom: ga op ontdekkingstocht door de stad en laat je verrassen door #whatthehanze in Deventer!

24-uur Hanze in Doesburg
Tijdens 24-uur Hanze in Doesburg is er de hele dag door genoeg te beleven! Ga los tijdens de Silent disco in de Grote- of Martinikerk, volg een graffiti workshop van niemand minder dan RoosArt, maak een torenbeklimming of maak een van de stadswandelingen! Als kers op de taart zijn alle Doesburgse musea open tot middernacht zoals het Mosterdmuseum, het Zilvermuseum en Streekmuseum de Roode Tooren. Hoe gaaf is dat! Kinderen t/m 12 jaar bezoeken tijdens 24-uur Hanze alle musea zelfs helemaal grátis.
Ook op zondag wordt er van alles georganiseerd tijdens de extra editie van de Culturele Zondag. Kunstenaars, galeries, podia, musea en bijzondere locaties zetten deze dag de deuren open voor publiek.

24-uur Hanze in Elburg

In Elburg is er 24 uur lang van alles te beleven voor jong en oud. Gooi de heupjes los op de Silent Disco in de kloostertuin, beleef het kloosterleven in Museum Elburg met workshops, lezingen en muziek, geniet van Storytelling in de Visafslag en het Gruithuis en speur er op los tijdens een speurtocht voor jong en oud.


24-uur Hanze in Harderwijk
In Harderwijk is hard gewerkt aan het neerzetten van een iconisch programma voor 24-uur Hanze. Een flashmob, Hanzemarkt, geluid- en lichtspektakel, kunstroute, bottervaren en de opening van musea in de avond. Het is zomaar een greep uit de toffe activiteiten die in Harderwijk tijdens 24-uur Hanze te bezoeken zijn. Dit wil je niet missen!


24-uur Hanze in Hasselt
Ook in Hanzestad Hasselt geniet je tijdens 24-uur Hanze de hele dag door van verschillende activiteiten voor jong en oud. Bezoek bijvoorbeeld de iconische Kalkovens, geniet van muzikale presentaties en beklim 's avonds de toren van de Grote Kerk. 

Zaterdag 14 oktober

12.00-16.00 uur: Bezoekmogelijkheden van de Hanze Expositie "Hasselt van Hanze tot Hannekemaaiers" in het Oude Raadhuis.
13.15-14.00 uur: Muzikaal welkom voor de boot "De Tram" door trompettist Fanfarekorps Irene (tenzij de weersomstandigheden dit niet toelaten).
14.00-15.00 uur: Ontvangst door wethouder Harrie Rietman van de Hanzeboot "De Tram". Hierbij zal een muzikale presentatie plaatsvinden van "Het Hanzelied" door Band Maarten van Veen i.s.m. zangeres Rianne Voorberg.
14.00-15.00 uur Prijsuitreiking aan winnaars fotowedstrijd "Hasselt stad aan het Zwarte Water. Vroeger in nu." door wethouder Harrie Rietman. Ook zal hier dichter Casper de Jong optreden.
14.00-16.00 uur: Bezoekmogelijkheid van museumlocatie v.d Archeologische Werkgroep Zwartewaterland; Rosmolenstraat 4.
14.00-16.00 uur: Bezoekmogelijkheid van museumlocatie Kalkovens Hasselt.
14.30-16.30 uur: Bespeling van het Carillon in de toren van de Grote Kerk te Hasselt.
20.00-22.00 uur: Mogelijkheid tot het beklimmen van de toren van de Grote Kerk te Hasselt. Vanuit hier heb je prachtige uitzicht op Hanzesteden Hasselt, Kampen en Zwolle. De actuele weersomstandigheden bepalen of een beklimming van de toren kan plaatsvinden.
Ook kun je de hele dag door de Hanze stadswandelingen "Bedevaartspad", "Geurroute", "Gedichtenroute" en "Bezinningsroute" beleven. Alle routeboekjes zijn te verkrijgen bij de TIP aan de Markt 1.

24-uur Hanze in Hattem
24-uur Hanze is een unieke manier om culturele hotspots in Hattem te bezoeken. Musea en monumenten openen hun deuren en organiseren allerlei activiteiten. Zo kun je genieten van een Museum Diner in het Voerman Museum en ontdek je op een drijvend pop-up museum meer over de Middeleeuwen. Verder is er een 24 uur marathon molendraaien, kun je live Kolonisten van de Hanze spelen en zijn er tal van muzikale verrassingen. 24-uur Hanze is een fantastische kans om alles wat Hanzestad Hattem te bieden heeft in 24 uur te ervaren.


24-uur Hanze in Kampen
In Kampen kun je tijdens 24-uur Hanze terecht voor een feestelijke cultuurnacht van, voor en door inwoners. Er wordt gestart met zonsondergang en de laatste mensen gaan pas naar huis als de zon weer op komt. Er is van alles te zien van grote gebaren tot intieme presentaties. Van professionals tot amateurs. Optredens om met je benen omhoog van te genieten en actieve programma's waar je zelf lekker mee aan de slag kunt. Ga bijvoorbeeld op Lego jacht door het Stedelijk Museum, logeer in de Stadskazerne of ontdek de stad tijdens een nachtelijke stadswandeling.


24-uur Hanze in Zwolle
Dit is dé gelegenheid om de rijke Hanze-geschiedenis van Zwolle te ervaren en te vieren. Er valt zoveel te beleven tijdens 24-uur Hanze in Zwolle. Laat je betoveren door een ambient experience tijdens de zonsondergang op het Panorama dak van het Academiehuis Grote Kerk. Ga op in spannende Lezergamen in de Stadkamer, dans mee tijdens een Hanze discoloop door de stad, laat je verbeelding op avontuur gaan tijdens Night at the Museum bij Stadsmuseum ANNO, ervaar de unieke sfeer van Biecht in de Nacht bij Taboe, geniet van een interactieve DJ-set bij Museum de Fundatie of duik in de tijdelijke editie van het typfestival Totaal Getikt bij Eureka.


24-uur Hanze in Zutphen
In Zutphen vieren ze 24-uur Hanze met de allereerste editie van de Museumnacht. BIJ De Bieb, Dat Bolwerck, Luxor Theater, Stedelijk Museum Zutphen, Muzehof en Woest Oost presenteren samen een gevarieerd programma met dans, cabaret, muziek en theater. Ook openen verschillende monumenten hun deuren: bezoek de Burgerzaal, beklim de Wijnhuistoren, Walburgiskerk en de Nieuwstadskerk én betreed de Berkelpoort in het donker! Het belooft een leuke en inspirerende “nacht” te worden. Ook geniet je tijdens de Museumnacht maar liefst drie keer van de internationale circusparade van Circa di Strada.

Datum 14-10-2023 - 14-10-2023
Tijd 00:00
Plaats
Kosten

Wat is er te doen in Hasselt?

Orgel- en harpconcert

Vrijdag 8 juni vindt er in de Grote- of Stefanuskerk een orgel- en harpconcert plaats....

HV Dweildag 2024

HV Dweildag Hasselt Tijdens de HV Dweildag Hasselt zullen er tussen 13.00 uur en 16.30...

Euifeest 2024

Meer informatie zie https www.oranjevereniging-hasselt.nl euifeest De toren van Hasselt is te beklimmen tussen 20 00...